Як розпізнати дзвінок афериста: мобільні шахрайства

За інформацією Кіцманського бюро правової допомоги, у 2020 році мобільний телефонний зв`язок використовують майже 100% населення України. Така зручність, технологічність і поширеність не могла не привернути уваги осіб, що обрали для себе злочинний шлях наживи – шахраїв.

Що являє собою термін «шахрайство»? Кримінальний кодекс України дає чітке визначення цьому поняттю – це каране діяння, пов`язане з заволодінням чужим майном або придбанням права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (ст. 190 Кримінального кодексу України).

Отже, як розпізнати дзвінок афериста та не потрапити на гачок?

Зловмисники використовують різні схеми, проте більшість з них мають одну характерну ознаку – психологічний вплив. Вони намагатимуться викликати почуття провини, збентеження, радощів, небезпеки тощо – тобто, що завгодно тільки б приспати пильність. Починається все з телефонного дзвінка чи SMS-повідомлення на номер телефону можливої жертви. Найпоширеніші методи:

Надзвичайна ситуація із близькою Вам людиною – шахраї повідомляють, що близька Вам особа потрапила в халепу та «радять» заплатити за вирішення цього питання.

Вітання з виграшем – зловмисники повідомляють жертві, що вона відтепер щасливий власник новенької автівки, але їй необхідно заплатити, наприклад, податок на виграш.

Вам телефонує банк – далі різноманітні спроби дізнатись реквізити Ваших банківських карт, рахунків та іншу інформацію, яку НЕ МОЖНА РОЗГОЛОШУВАТИ навіть якщо це дійсно співробітник банку, а не шахрай. Також злочинні діяння можуть маскувати під пропозиціями збільшити кредитний ліміт, вимаганням повернути банку борг за кредитом чи підтвердженням банківської операції, яку Ви не проводили.

Прохання зробити дзвінок за номером чи надіслати SMS-повідомлення – як результат з мобільного рахунку жертви списуються чималі кошти.

Насправді, такі методи є найпростішими і все частіше злочинці використовують складніші механізми, які важко ідентифікувати як злочин. Тому найефективнішим методом боротьби із цим явищем є його попередження. У групі підвищеного ризику знаходяться люди похилого віку, тому варто повідомляти їм про ознаки шахрайства.

При будь яких обставинах, приймаючи дзвінок з невідомого номера, будьте максимально уважні та не повідомляйте особисту та конфіденційну інформацію. Не поспішайте, зберігайте спокій та розсудливість – не давайте змоги махлярам знайти метод впливу на Вас. Не варто перетелефоновувати на невідомі номери.

У випадку, якщо Вас хочуть ошукати телефонні зловмисники, слідуйте наступним правилам:

Ні в якому разі не слідуйте порадам чи вимогам шахраїв – не надсилайте коштів, не виконуйте вказівок, не розголошуйте будь-яку інформацію (навіть якщо Ви вважаєте її незначною).

Ретельно перевіряйте інформацію, яку Вам повідомляють.

Збирайте докази: номери телефонів, скріншоти SMS-повідомлень, записи телефонної розмови та іншу інформацію (чим більше – тим краще).

Обов`язково звертайтесь у поліцію – за номером 102 або до найближчого відділу поліції.

У поліції напишіть заяву про вчинення відносно Вас злочину. Заяву мають обов`язково зареєструвати та присвоїти їй відповідний номер (саме за ним можна буде дістати інформацію про подальшу долю Вашої заяви).

Неможливо бути впевненим, що злодій до Вас ніколи не подзвонить, тому забезпечте для себе та своїх близьких належний рівень пильності та поінформованості. І пам`ятайте, що бути ошуканим чи ні – залежить від Вас!

 

У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна  звернувшись до Кіцманського бюро правової допомоги, що знаходиться  за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.:       2-10-38.

Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів). 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103