10 грудня відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини. Саме в цей день Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році було прийнято Загальну декларацію прав людини.

Право на безоплатну правову допомогу – гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених чинним законодавством.  Адже, гідність та права людини  являються  головним пріоритетом системи безоплатної правової допомоги, який, у поєднанні з принципами відкритості, прозорості, взаємної довіри та командної роботи – запорука успішності розвитку правової держави.

 Реалізувати це право  можна, зокрема,  звернувшись до Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги, які є їхніми  в структурними підрозділами.

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено можливість отримання двох видів безоплатної правової допомоги – первинної та вторинної.

Безоплатну первинну правову допомогу може отримати кожен. Вона включає в себе такі види правових послуг:

-надання правової інформації; 

-консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

-надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. 

Безоплатна вторинна правова допомога, на відміну від первинної, надається соціально незахищеним і вразливим верствам населення, які визначені ст.14 Закону. Вона полягає у наданні таких правових послуг:

-захист; 

-здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

-складення документів процесуального характеру.

   Отримати безоплатну вторинну правову допомогу, можна подавши відповідне звернення  безпосередньо до  Місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи до бюро правової допомоги.

  Звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, подаються особами, які досягли повноліття  за місцем фактичного проживання таких осіб незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи. 

  Звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги , що стосуються дітей, подаються їх законними представниками за місцем фактичного проживання дитини або її законних представників незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи. Разом із зверненням про надання безоплатної вторинної правової допомоги   потрібно подати документи, що підтверджують належність особи до однієї з категорій осіб, зазначених вище.

   Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись  безпосередньо до  Кіцманського бюро правової допомоги,  що знаходиться  за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.: 2-10-38.

   Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів). 

   Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

       Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. 

 

 

 

Начальник

Кіцманського бюро                                                                     Анжела Косинська